Viimeksi muokattu:

Koripallo

Koripallo
Tässä artikkelissa perehdymme koripalloon lajina sekä asioihin, jotka vaikuttavat otteluidenkulkuun ja vetokohteiden tutkimiseen. Taustatyö on tässäkin lajissa tärkein asia, mitä voi vedonlyönnin kannalta tehdä. Pyrimme tuomaan esille kaikki otteluun ja sen lopputulokseen vaikuttavat asiat. Haluamme tuoda oman näkökulmamme mukaan pohdintoihisi, ja auttaa sinua parantamaan vedonlyöntitulostasi myös koripallon parissa. Koripallo on levittäytynyt koko maailmaan. USA:ssa koripallo on saavuttanut supersuosion NBA:n ansiosta. Tämän boomin myötä suosio on levittäytynyt myös muualle Amerikan mantereelle sekä Eurooppaan, Aasiaan ja Australiaan. Suosion myötä koripallo nousee myös vedonlyönnissä suureen rooliin ja tähänkin lajiin löytyy tilastoja sekä vetokohteita pilvin pimein. Koripallossa on paljon otteluun ja sen kulkuun vaikuttavia tekijöitä, mutta pääpiirteittäin käymme samat asiat tässäkin artikkelissa läpi, mitä kävimme läpi jääkiekko-oppaassa. Lisäyksenä käymme artikkelissa läpi myös koripallon sääntöjä, ja artikkelin loppupuolella löytyy jälleen kohdetietoa selityksineen päivineen. Koripallossa vedonlyönnin osalta live-vedonlyönnissä ja prematch-vedonlyönnissä on huikea ero, sillä laji on jääkiekon tapaan momentum-lajiksi mielletty, ja vielä lätkääkin nopeatempoisempi pelinä. Tämä johtaa virheiden määrän nousuun sekä siihen, että tilanne muuttuu ottelun aikana jopa radikaalisti moneen otteeseen. Lähdemme nyt alkuun kuitenkin puimaan perustietoja koripalloon liittyen.

Ottelun pituus

Koripallo live vedonlyöntiKoripallon säännöt ovat pitkälti samat joka puolella maailmaa. Suurimpana erona kuitenkin tähän on ottelun pituus, sillä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Filippiineillä pelataan neljä 12 minuutin neljännestä, kun puolestaan muualla maailmassa pelataan pääosin vain 10 minuutin neljänneksiä. Ottelu siis jaetaan neljään ”erään” eli neljännekseen. Neljänneksien välissä on lyhyet tauot, mutta puoliajalla, eli kahden neljänneksen jälkeen pidetään pidempi hengähdystauko jalkapallon tapaan.

Pelinkulku

Peli aloitetaan kentän keskialueella löytyvästä keskiympyrästä. Ottelu alkaa, kun tuomari heittää pallon ilmaan, ja tämän jälkeen molemmilta yhdet pelaajat, jotka ovat aloituksessa mukana, pyrkivät nappaamaan pallon omalle joukkueelleen. Tämän jälkeen aletaan pelaamaan hyökkäys-puolustus periaatteella, ja molemmat joukkueet pyrkivät saamaan totta kai mahdollisimman paljon pisteitä ottelun aikana. Pisteitä jaetaan 1, 2 tai 3 riippuen siitä, mistä tai millä tavalla pallo koriin heitetään. Vapaaheitoista saa yhden pisteen, kolmosen kaaren sisäpuolelta tehdystä korista saa kaksi pistettä ja kolmosen kaaren takaa tehdystä korista saa kolme pistettä. Ottelussa on totta kai mukana virheet eli rikkeet, joista tuomitaan vapaaheittoja. Vapaaheittoja ei kuitenkaan jokaisesta tilanteesta saa, vaan niitä aletaan jakelemaan, kun joukkueen virheet täyttyvät kyseisellä neljänneksellä tai rike tapahtuu heittotilanteessa. Rikkeiden täyttymisen raja on 4, eli tämän jälkeen jokaisesta rikkeestä tuomitaan vapaaheittoja. Jos rike tapahtuu heittotilanteessa, ja heitto menee koriin, niin tuomitaan yksi vapaaheitto. Jos taas rike tapahtuu pelitilanteessa, niin tuomitaan kaksi vapaaheittoa. Jos puolestaan rike tapahtuu, kun joukkue on yrittänyt heittää kolmosta, ja heitto ei ole mennyt koriin, niin tuomitaan kolme vapaaheittoa. Usein pelin lopussa, jos peli on tiukka sekä virheet ovat täynnä, voidaan nähdä vapariralli, eli rikkeitä tulee järjetön määrä viimeiseen pariin minuuttiin.

Prematch-vedonlyönti

Käymme tässä osiossa läpi otteluiden tutkimiseen ja kohdevalintoihin vaikuttavia tekijöitä. Pyrimme tuomaan kaiken mahdollisen esiin, mikä voisi vaikuttaa ottelun lopputulokseen. Ensimmäinen elintärkeä vinkkimme on, että seuraat kyseistä sarjaa, ja opiskelet joukkueita sekä heidän pelaajiaan. Voit alkuun valita vaikka yhden joukkueen, jonka opiskelet läpikotaisin, ja jatkaa siitä sitten eteenpäin. Tässä käymme kuitenkin tiedonkeräämiseen ja analysointiin liittyviä asioita läpi. Muistathan, että vedonlyöntibonukset käyvät kaikkiin lajeihin, myös koripalloon. Hyödynnä aina tarjoukset jos olet liittymässä jollekin uudelle vedonlyöntisivustolle.

Tilastot

Tilastoissakin on monta eri tekijää, jotka otteluun vaikuttavat. Käymme tässä läpi, mitä kannattaa ehdottomasti huomioida vetoja miettiessään.

Sarjataulukko

Jälleen saat yleiskuvan joukkueen kauden kulusta, kun tutkailet sarjataulukkoa. Tämän lisäksi esimerkiksi NBA:ssa on käytössä pisteiden sijaan voittoprosentti, jonka taulukosta näkee myös. Voit erotella koti- ja vierastilastot, jolloin näen voittoprosentit koti- ja vieraskentällä. Lisäksi löydät myös piste-eron, jonka perusteella voit hieman jo saada osviittaa ottelun mahdolliseen kokonaispistemäärään.

Kuntopuntari ja edelliset ottelut

Jälleen kerran haemme tietoa vireestä. Kuntopuntari toimii erinomaisena mittarina, kun virettä lähdetään selvittelemään. Kuntopuntari ei yksin kuitenkaan riitä, sillä sieltä ei niitä viimeaikaisia vastuksia näe. Edellisten otteluiden perusteella saat selvästi paremman kuvan joukkueen vireestä, ja myös siitä kuinka kova se on juuri tällä hetkellä. Edellisten otteluiden lisäksi kannattaa katsastaa myös keskinäisiä, jotka on pelattu kuluvalla kaudella, sillä pelityyli pysyy kuitenkin samana, ja rökäletappio yleensä myös toistuu.

Kokoonpanot ja poissaolot

Jälleen kerran kokoonpanot nousevat suureen rooliin. Koripallossa jokaisella joukkueella on ne omat kullannuput, jotka pisteitä takovat. Mikäli heittäjä eli tämä pistenikkari on poissa, niin tulostaululla se näkyy. Tähän voidaan ottaa esimerkiksi Cleveland Cavaliersin LeBron James, sillä ilman häntä joukkue ei ole juuri mitään. James tulittaa 33-45 pistettä per ottelu, mikä kertookin herran merkityksestä jo itsessään. Vastapainona löytyy Golden State Warriors, jossa toisen kärkimiehen flopatessa tai ollessa poissa, on toinen paikkaamassa tilannetta, ja kolmanneksi Stephen Curryn ja Kevin Durantin lisäksi tulee vielä Klay Thompson.

Yhteenveto

Koripallossa kannattaa siis kaikki mahdolliset tekijät ottaa huomioon. Poissaolot on se kriittisin tekijä kuitenkin, mikä joukkueen moodiin ja pelaamiseen vaikuttaa. Kaiken opiskelun ja tutkimisen jälkeen päästäänkin jo tutkimaan kohdevalikoimaa, joka on koripallossakin melkoisen laaja. Pitkälle päästään jo ihan perinteisillä tasoitus- ja pistemäärä-vedoilla, mutta lisäksi on erilaisia erikoisvetoja, kuten pelaajien pistemääriä, match parlay-vetoja ja vaikka kolmen pisteen heittojen määriä. Artikkelin lopussa käymme näitä sitten tarkemmin läpi.

Live-vedonlyönti

Live-vedonlyönti poikkeaa jääkiekon tapaan täysin prematch-vedonlyönnistä. Momentum-pelinä tilanteet saattavat vaihdella useaankin otteeseen ottelun aikana, ja turmiosta voidaan nousta hurmokseen. Livestä pääsee otteluun hyvin sisälle, kun matsia katsoo ja tutkii samalla kohteita. Pääset siinä mielessä etulyöntiasemaan, että näet mitä kentällä tapahtuu, milloin paineistus vaihtuu, ja hiipuuko jompikumpi loppua kohden. Livessä tulee kuitenkin olla valppaana, sillä kertoimet ja linjat vaihtuvat nopeammin, kuin mitä moni meistä ehtii kissaa sanoa. Live-vedonlyönnissä kohdevalikoimaakin löytyy älytön määrä. Nyt ei enää tarvitse kuitenkaan taustatyötä tehdä, sillä kaikki ennakkotiedot on jo käsitelty ja pöydässä, joten enää jää omaan pelisilmään luottaminen. Kuitenkin ottelua seuratessa pääsee hyvin kärryille siitä, että kumpi sitä hallitsee, ja näin ollen myös voi saada mitä mahtavimpia mahdollisuuksia vedoille. Esimerkkinä 2017-2018 kaudella suurin osa Warriorsin peleistä. Warriors oli ensimmäisen puoliajan jälkeen tappiolla, jolloin 1,25 kerroin, mitä tarjottiin ennen ottelua, onkin muuttunut 1,91 kertoimeksi. Arvo nousee järjettömästi livessä, mutta näissä pitää pitää järki päässä panostuksenkin suhteen, vaikka melko varmalta voisi veto tuntuakin.

Vedonlyöntikohteet

Match Winner ja Moneyline

Kuka voittaa ottelun? Pääsääntöisesti tämä kohde tarjotaan Moneyline-kohteena, eli lopputulokseen sisältyy myös jatkoaika. Jotkut vedonlyöntisivustot tarjoavat kuitenkin vielä 1X2-kohteetkin koripalloon, mutta melko turhaa tuota on oikeastaan miettiä, sillä tasurin mahdollisuus koripallossa on todella pieni.

Handicap 2-Way

Kahden suunnan tasoitusveto, eli toiselle joukkueelle annetaan tasoitusta esimerkiksi +5,5, jolloin tasapelin mahdollisuutta ei ole, ja vetolappu joko häviää tai voittaa.

Total-vedot

Total-vedoissa veikataan siis pistemääriä. Erilaisia veikkauskohteita on kuitenkin myös tähän.
  • Game Total – Ottelun kokonaispisteet
  • Quarter Total – Neljänneksen kokonaispisteet
  • Half Time Total – Puoliajan kokonaispisteet
  • Player Total – Pelaajan kokonaispisteet
  • Team Total – Joukkueen kokonaispisteet
Kaikkiin näihin kohteisiin tarjotaan yli/alle-vedot. Pääsääntöisesti linjat ovat esimerkiksi 204,5, jolloin tasapelin mahdollisuutta ei ole, ja vetolappusi joko voittaa tai häviää.

Match parlay

Ottelun lopputulos vaihtoehdoin 1-2 ja kokonaispisteet yli/alle. Eli tällä saadaankin kerrointa korotettua erittäin hyvin, sillä siinä on periaatteessa samasta ottelusta kaksi kohdetta tuplana sisässä.

Lue myös: