Viimeksi muokattu:

eSports

eSports

E-urheilu on kilpailullista pelaamista videopeleissä. Yleisimmät ja suosituimmat e-urheilupelit pelataan tietokoneella, mutta e-urheilupelejä pelataan myös konsoleilla. E-urheilupelejä on useita täysin erilaisia. E-urheilu luokitellaan omaksi käsitteekseen yhtä lailla kuin urheilukin. E-urheilu-käsitteen alla on alakäsitteitä kuten MOBA, FPS ja RTS, jotka ovat suurimmat alakäsitteet. Edellä mainittuihin lukeutuu suurin osa kaikista e-urheilupeleistä.

MOBA on lyhenne sanoista ”multiplayer online battle arena”. FPS tulee sanoista ”first-person shooter” ja RTS sanoista ”real-time strategy”. Nämä edellä mainitut voisi helposti urheilua apuna käyttäen ajatella lajeiksi. Jääkiekko, jalkapallo ja tennis. Kaikki ovat täysin erilaisia urheilulajeja, kuten nämä usein tietokoneilla pelattavat e-urheilulajitkin.

Vedonlyöjän kannalta e-urheilu on jatkuvaa tarkkailua vaativaa. Peleihin tehdään muutoksia, jotka pelaajan sekä vedonlyöjän pitää opiskella. Toiset joukkueet ovat hyviä tietyn muutoksen kanssa, mutta kun peliä muutetaan taas, niin joku toinen joukkue voi yhtäkkiä olla täysin voittamaton. Tämä pätee erityisesti MOBA-peleissä, joita muutetaan lähes jatkuvasti.

Suosituimmat e-urheilupelit ovat joukkuepelejä, joissa yhdessä joukkueessa pelaa useimmiten viisi henkilöä. Poikkeuksia löytyy, nimittäin esimerkiksi Overwatch-nimisessä pelissä pelaajia yhdessä joukkueessa on kuusi. Pelaajien lisäksi joukkueeseen kuuluu useimmiten valmentaja, psykologi ja jopa hieroja.

Suosituimmat alalajit

MOBA

MOBA tulee sanoista multiplayer online battle arena. Kolmessa suosituimmassa MOBA-pelissä joukkueessa on viisi henkeä pelaamassa. MOBA-peleissä ottelut pelataan aina samassa ympäristössä eli otteluissa ns.”kartat” eivät vaihdu vaan peliympäristö on aina sama usein neliönmuotoinen kartta. MOBA-peleissä tarkoituksena on tuhota toisen joukkueen tukikohta. MOBA-peleissä on useita hahmoja valittavana, joilla kaikilla on erilaisia ominaisuuksia, joilla taistella toista joukkuetta vastaan.

Suosituimpia MOBA-pelejä ovat Dota 2, League of Legends (LoL) ja Smite. MOBA-pelit olivat pitkään suosituimpia e-urheilupelejä maailmassa, mutta FPS-pelit, kuten Counter Strike ovat nousemassa ohi.

E-urheilun suurimmat palkintopotit ovat MOBA-peleissä. Esimerkiksi Dota 2:n isoimmassa The International -turnauksessa palkintopotti on suurimmillaan ollut jopa 24 miljoonaa dollaria.

FPS

FPS tulee sanoista first-person shooter. Ylivoimaisesti suosituin FPS-peli vedonlyönnin ja katsomisen kannalta on Counter Strike. Sillä ei ole juuri yhtään kilpailijoita, jos ei ota lukuun konsolilla pelattavia FPS-pelejä, kuten esimerkiksi Call of Duty. Useimmissa FPS-peleissä, kuten myös CS:ssä, viisihenkisen joukkueen tarkoitus on joko asettaa pommi maahan tai purkaa pommi, riippuen siitä kummalla puolella pelaa. CS:ssä toinen joukkue pelaa poliiseina (Counter-Terrorists) ja toinen joukkue terroristeina.

Tässä oppaassa keskitytään FPS-pelien osalta Counter Strike -peliin, sillä se on ylivoimaisesti suosituin peli vedonlyönnin ja katsomisen kannalta.

CS:ssä on aktiivisessa kierrossa seitsemän karttaa, joiden väliltä joukkueet valitsevat pelattavan kartan. Kartat eroavat toisistaan sillä, että niillä on täysin erilainen pohjapiirustus toisiinsa verrattuna. Joukkueet ovat eritasoisia eri kartoissa. Toiset joukkueet harjoittelevat vain tiettyjä karttoja, jolloin nämä joukkueet saattavat olla erityisen vaarallisia yhdessä kartassa. Toiset joukkueet taas harjoittelevat kaikkia karttoja, jolloin he ovat hyviä jokaisessa kartassa, mutta heillä ei välttämättä ole yhtä tiettyä karttaa jossa olisivat erityisen hyviä.

e-urheilu esports vedonlyönti cs
Erittäin suosittu ja vanha kartta Train.
eSports vedonlyönti cs
Ikonisin Counter Strike kartta Dust II Kuvat: VintageNinjaFish

Niin kuin kuvista näkyy, kartoissa on erilaiset pohjapiirustukset. Jokaisessa kartassa on siis erilaisia aspekteja, jotka voivat vaikuttaa siihen, että mikä tiimi on hyvä missäkin kartassa. Kaikilla joukkueilla on erilaiset tyylit toisiinsa verrattuna. Jotkut joukkueet tykkäävät pelata taktisemmin ja käyttää apunaan paljon savukranaatteja, kun taas toiset ovat suoraviivaisempia ja luottavat omien pelaajiensa henkilökohtaiseen taitotasoon.

CS:ssä ottelun voittaa, kun voittaa enemmän karttoja kuin toinen joukkue. Ottelut ovat BO1 (paras yhdestä), BO2 (paras kahdesta), BO3 (paras kolmesta), tai BO5 (paras viidestä). Yhdessä kartassa pelataan kolmekymmentä kierrosta. Kartan voittaa se joukkue, joka saa ensimmäisenä kuusitoista kierrosta. Jos kartta päättyy tasan lukemiin 15-15, menee kartta jatkoajalle. Jatkoaika pelataan paras kuudesta menetelmällä, eli neljä kierrosta ensimmäisenä voittanut joukkue, voittaa kartan.

Kierroksen voittamiseen vaaditaan CT-puolella joko pommin purkaminen, vihollisten tappaminen tai se, että 1.45 minuuttia kestävä kierrosaika ehtii kulua loppuun ennen kuin terroristit saavat asetettua pommin tai tapettua CT-joukkueen.

Vedonlyönti

E-urheilu on nopeassa kasvussa. E-urheilu on kuitenkin monelle vielä tuntematon käsite, jonka takia kaikilla vedonlyöntiyhtiöillä ei välttämättä ole parhaat mahdolliset kohteet jokaiseen lajiin. Isoimmat ja suosituimmat yhtiöt ovat kuitenkin jo mukautuneet, ja heiltä löytyvät erittäin hyvät määrät kohteita. E-urheilussa on tärkeää ymmärtää kaikkien vedonlyöntikohteiden merkitys, sillä useilla vedonlyöntiyhtiöillä voi olla jopa samaa asiaa tarkoittavat kohteet eri kertoimilla. Alla on lista eri vedonlyöntikohteista kahteen suosituimpaan peliin.

Counter Strike -vedonlyöntikohteet

Match Winner 2 Way – Ottelun voittaja. Kohde pätee kaikissa otteluissa.
Match Winner 3 Way – Ottelun voittaja tasapeli mukaan lukien. Kohde pätee vain BO2 otteluissa, sillä muissa otteluissa ei voi tulla tasapeliä

Match Handicap – Ottelun voittaja tasoituksella. Toimii samanlailla kuin urheillussakin. BO3 otteluissa handicap on ±1,5. BO5 otteluissa handicap voi olla ±1,5 tai ±2,5.

Rounds Handicap – Kartan voittaja tasoituksella. Tasoitetaan kierroksissa. Kartan handicap voi olla ±2,5 ylöspäin jopa ±11,5. Suurempiakin voi olla.

Total Maps Over/Under – Veikataan tuleeko ottelussa yli vai alle annetun karttamäärän. Esimerkiksi BO3-otteluissa veikataan, tuleeko yli vai alle 2,5 karttaa. BO5 ottelussa voi veikata, tuleeko yli/alle 2,5, 3,5 tai jopa 4,5.

Total Rounds Over/Under – Veikataan tuleeko kartassa yli vai alle annetun kierrosmäärän. Yleiset linjat ovat 24,5; 25,5 ja 26,5.

Correct Map Score – Kohde on tarkoitettu ottelun tuloksen veikkaamiseen peleissä, joissa pelataan yli yksi kartta. Valintasi BO3 peliin voi olla esimerkiksi SK Gaming to win 2-1. Tällöin veikkaisit, että SK Gaming voittaa BO3 ottelun 2-1 tuloksella.

Dota 2 -vedonlyöntikohteet

Match Winner 2 Way – Ottelun voittaja. Kohde pätee kaikissa otteluissa.
Match Winner 3 Way – Ottelun voittaja tasapeli mukaan lukien. Kohde pätee vain BO2-otteluissa, sillä muissa otteluissa ei voi tulla tasapeliä

Match Handicap – Ottelun voittaja tasoituksella. Toimii samanlailla kuin urheillussakin. BO-otteluissa handicap on ±1,5. BO5-otteluissa handicap voi olla ±1,5 tai ±2,5.

Correct Map Score – Kohde on tarkoitettu ottelun tuloksen veikkaamiseen peleissä, joissa pelataan yli yksi kartta. Valintasi BO3 peliin voi olla esimerkiksi SK Gaming to win 2-1. Tällöin veikkaisit, että SK Gaming voittaa BO3 ottelun 2-1 tuloksella.

Total Maps Over/Under – Veikataan tuleeko ottelussa yli vai alle annetun karttamäärän. Esimerkiksi BO3 otteluissa veikataan, tuleeko yli vai alle 2,5 karttaa. BO5 ottelussa voi veikata, tuleeko yli/alle 2,5, 3,5 tai jopa 4,5.

Team to Draw First Blood – Veikataan kumpi joukkue saa ensimmäisen tapon ottelussa
First Team to Get (x) kills – Veikataan kumpi joukkue saa ensimmäisenä annetun määrän tappoja.

Ennakkoasetelmat ja taustatiedot

Tutkittaessa taustatietoja otteluun täytyy ottaa monia asioita huomioon. E-urheilussa joukkueiden väliset voimasuhteet vaihtelevat hyvin nopeasti. Kuukausi sitten maailmaa dominoinut joukkue voi olla tipahtanut alas hurjasti. Maailman parhaalla joukkueella on yleensä pelitapa, jota muut eivät pysty vastaamaan. Jos joku joukkue keksii tavan, millä vastata dominoivan joukkueen pelitapaan, tippuvat he heti alas tilastoissa. Joukkueet seuraavat aktiivisesti toisiaan ja yrittävät opetella toistensa pelitapoja. Siksi joukkueiden onkin tärkeää vaihdella pelityyliänsä jatkuvasti ja keksiä uusia ideoita, johon muut eivät välttämättä ole valmiita.

Suosituimmat pelit pelataan joukkueina. Yhdessä joukkueessa on yleensä viisi pelaajaa. Yksi pelaajanvaihdos voi saada koko joukkueen sekaisin, ja aloittamaan melkein täysin alusta. Pelaajavaihdokset näkyvät e-urheilussa paljon herkemmin, kuin esimerkiksi jääkiekossa, jossa yhdessä joukkueessa on yli 20 pelaajaa. Täten myös yhden pelaajan vastuu joukkueessa on paljon suurempi ja hänen taitotasonsa vaikuttaa joukkueen suoriutumiseen todella paljon.

Täten tutkiessasi ottelun taustatietoja ja ennakkoasetelmia, et voi ottaa huomioon yli kolme kuukautta vanhoja tuloksia. Kolmea kuukautta on yleisesti pidetty suurimpana tarkkailuvälinä.

Tutkiessasi ottelun taustatietoja sinulla on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä käsissäsi. Sinun pitää ehdottomasti ottaa huomioon seuraavat asiat.

  • Keskinäiset ottelut – Näiden avulla saat tietoa, miten joukkueet pelaavat toisiansa vastaan. Tämä on lähes tärkein tutkittava tekijä, sillä toinen joukkue voi olla täysin dominoiva toista joukkuetta vastaan, vaikka olisi listoilla huonompi joukkue.
  • Edelliset ottelut – Näiden avulla saat selville joukkueen tämän hetkisen taitotason. Vertailemalla molempien joukkueiden viimeisimpiä otteluita saat selville, mikä joukkue on tulikuuma ja mikä saattaa olla vaikeuksissa.
  • Karttavalinnat – Tämä on melkein isoin asia mikä kannattaa ottaa huomioon BO2-, BO3- ja BO5-otteluita tutkittaessa. Joukkueet ovat eritasoisia erilaisissa kartoissa, joten kannattaa aina tutkia mitkä kartat todennäköisesti tulevat peliin. Ottelussa pelattavat kartat ilmoitetaan noin 5-15 minuuttia ennen kuin ottelu alkaa ja useimmiten silloin, kun vedot ovat jo sulkeutuneet. Siksi on tärkeää osata tutkia joukkueiden suoriutumista kartoissa ja tietää yksittäisen joukkueen parhaat kartat.
  • Joukkueiden kokoonpanot – Kuten aikaisemmin mainittu, viiden hengen joukkueissa yhden pelaajan merkitys on hurja. Sen takia kannattaa aina varmistaa, että pelaamassa on kaikki joukkueen viisi omaa pelaajaa. Jos joku on esimerkiksi kipeä, niin se on hurjan iso takaisku kyseiselle joukkueelle.

Lyödessäsi vetoa e-urheilusta kannattaa sinun ehdottomasti myös katsoa pelejä. Pelkillä statistiikoilla harvoin pääsee pitkälle missään vedonlyönnissä. Katsoessasi pelejä opit jatkuvasti lisää lajista ja joukkueista, ja kun olet oppinut perusasiat, voit alkaa analysoimaan pelejä. Se on yksi tärkein asia lyödessäsi vetoa varsinkin CS:stä puhuttaessa. Näissä peleissä on niin pieniä yksityiskohtia, minkä takia toinen joukkue on suosikki voittamaan ottelun. Vedonlyöntiyhtiöt ottavat harvoin niitä lukuun laskiessaan kertoimia, joten esportsista voi usein löytää erittäin hyviä kertoimia.

Nyrkkisääntöjä e-urheilua veikatessa

  • Älä lyö vetoa pelkästään kuuman tai voittoputkessa olevan joukkueen puolesta.
  • Tutki statistiikkoja, mutta älä lyö vetoa pelkkien statistiikkojen avulla.
  • Pidä panokset maltillisina turnauksien ensimmäisinä päivinä.
  • Etsi turnauksien ensimmäisinä päivinä altavastaajia ja tuntemattomia joukkueita, jotka voivat yllättää. Heillä on etu otteluun lähdettäessä, sillä joukkueet eivät todennäköisesti ole tutustuneet heidän pelitapaansa.
  • Lue jatkuvasti artikkeleja, haastatteluja ja uutisia lajista. Haastatteluissa pelaajat usein kertovat jopa yllättävän paljon joukkueen sisäisiä asioita, jotka vaikuttavat vedonlyöntiin.

Jesse PyrhönenLue myös: