Viimeksi muokattu:

Baseball

Baseball
Baseball on yksi Yhdysvaltojen seuratuimmista urheilulajeista. Vedonlyönnin puolella suosio on kokoajan nousussa, ja yksi vaikuttava tekijä tähän varsinkin Suomen puolella on muuan Jorma Vuoksenmaa. Baseball on todella mielenkiintoinen laji seurattavaksi. Ottelu saattaa kääntyä viimeisessäkin vuoroparissa, vaikka takaa-ajomatka olisikin järjetön. Tähän on omat syynsä, ja joukkueen tärkein tekijä on tähän se olennaisin seikka. Tästä syystä myös painotamme artikkelissamme tärkeimpiä tekijöitä, joita tulisi ottaa huomioon, kun baseball-otteluita lähtee tutkimaan. Baseball on hyvin tilastopainotteinen laji, ja tämän vuoksi meillä on myös oppaassamme kattava tilastokappale, jossa selitämme näitä tilastoja, ja miten niitä tulkitaan. Artikkelin tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään ensinnäkin baseballin pelinkulku, mutta myös haluamme auttaa sinua oppimaan, mitä tulee baseballissa ottaa huomioon vedonlyönnin kannalta. Vaikuttavia tekijöitä on niin paljon, että opasartikkeleiden avulla on helpoin lähteä liikkeelle. Säästämmekin googlettelun ja selailun vaivan tällä tietopaketillamme, jonka avulla pääset sisään myös baseballin saloihin vedonlyönnin osilta.

Yleistä tietoa MLB-kaudesta

Vedonlyönti baseball opasMLB-kausi alkaa huhtikuussa, ja loppuu vasta syyskuussa. Tällä aikavälillä jokainen joukkue pelaa järjettömät 162 runkosarjaottelua, joka on siis lähes tuplat NBA:n ottelumäärään nähden. Tämän lisäksi pelataan villikortti-pelit, jotka vedetään yhdestä voitosta poikki, jonka jälkeen vielä pudotuspelit, jotka etenevät puolestaan paras seitsemästä -periaatteella. Liigassa on kokonaisuudessaan 30 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen erilliseen konferenssiin tai liigaan. Liigat jaetaan vielä kuuteen pienempään divisioonaan, ja suorat jatkopaikat jaetaan divisioonien voittajille. Villikortti-otteluihin paikat saavat molempien liigojen kaksi parhaiten sijoittunutta joukkuetta. Villikortti- otteluiden voittajat etenevät sitten pudotuspeleihin.

Baseballottelun kulku sekä termejä

Baseballottelussa pelataan kaikkiaan yhdeksän vuoroparia, joiden aikana molemmat joukkueet pääsevät syöttämään ja polttamaan sekä sitten lyömään. Mikäli ottelu on yhdeksän vuoroparin jälkeen vieläkin tasan, jatketaan ylimääräisillä vuoropareilla, joita sitten taotaan niin kauan, että jompikumpi vuoroparivoiton nappaa.

Inning eli vuoropari

Vuoroparissa on sisä- ja ulkovuoro. Tämä siis tarkoittaa, että molemmat joukkueet pääsevät lyömään, ja syöttämään. Syöttövuoroa kutsutaan ulkovuoroksi. Ulkovuorossa syöttäjä syöttää lyöjälle palloa, ja pyrkii saamaan kolme hutia aikaiseksi, jotta lyöjä palaisi jo kotipesässä. Mikäli lyöjä osuu palloon, voi hän vieläkin palaa, mikäli ulkovuorolainen saa lyönnistä kopin tai pallo syötetään pesälle, jonne lyöjä on juoksemassa ennen, kun hän ehtii pesälle.
Sisävuorossa ollaankin lyöntivuorossa. Tällöin pyritään päästä etenemään pesälle lyömällä palloa kentälle. Puolestaan suoran juoksun saa, kun lyö pallon päätyrajan yli, jolloin saa kunnarin eli ”Home Runin”. Mikäli päästään tilanteeseen, että kaikki pesät ovat täynnä ja kunnari lyödään, niin tätä tapahtumaa kutsutaan ”Grand Slam Home Run”-termillä. Sisävuorosta ulkovuoroon vaihdetaan, kun kolme sisävuoron pelaajaa on palanut kopin, Strikeoutin tai groundoutin seurauksena.

”Steal”

Tämä tarkoittaa, että pesällä oleva pelaaja on varastanut eli kärkkynyt itsensä seuraavalle pesälle. Pelaaja palaa, mikäli pallo syötetään pesään ennen kuin pelaaja itse sinne ehtii. Tässä tilanteessa paloa kuvataan termillä ”Caught of Stealing”.

Foul ball

Foul ballilla tarkoitetaan laitonta lyöntiä, eli pallo on mennyt sivurajoista ulos tai jäänyt kotipesän taakse. Laittomasta tuomitaan huti, ellei alla ole kahta hutia. Jos pelaajalla on kaksi hutia alla, niin foul ballista seuraa uusinta lyönti, ja tätä jatketaan niin kauan, kunnes pelaaja pääsee etenemään tai tulee se kolmas huti.

”Ball” ja ”Walk”

Tämä on suomeksi väärä syöttö. Syöttäjällä on kuvitteellinen syöttöneliö, jonka sisään syötön pitää osua. Mikäli syöttö ei osu ruutuun, on se silloin väärä eli ”Ball”. Neljällä väärällä lyönnillä tuomitaan vapaataival eli Walk, jolloin lyöjä pääsee etenemään pesälle. Vapaataipaleen saa myös, mikäli syöttäjä syöttää lyöjää päin.

Vedonlyönti

Baseball vedonlyöntikohteet
Lyöjän merkitystä pelin kulkuun ei kannata vähätellä
Baseball on yksi työläimmistä lajeista vedonlyöjän näkökulmasta, sillä vaikuttavia tekijöitä on niin paljon. Tilastoja on jo yksinään tuhoton määrä, vaikkakin niistä vain osa on merkittäviä. Lyöjillä, ulkovuorolla ja syöttäjällä on kaikilla omat tilastotietonsa, ja näitä hyödyntämällä pääsee hyvinkin pitkälle. Kaiken tilastotulkinnan jälkeen seuraavana vaikuttavana tekijänä on olosuhteet. Olosuhteisiin voidaan lukea totta kai sää, ottelun panos, fyysiset sekä psyykkiset rasitteet ja kokoonpanot. Sääolosuhteet vaikuttavat hyvinkin olennaisesti ottelun kulkuun, sillä esimerkiksi sateen jäljiltä kentän pohja muuttuu erilaiseksi. Matkarasitteet ja ottelusumatkin kannattaa huomioida, mutta kokoonpanoja silmällä pitäen. Koko aihealuetta avaamme seuraavissa kappaleissa enemmän, ja pureudumme tilastoihin sekä niiden merkityksiin tarkemmin.

Tilastot

Tilastoja baseballissa on huikea määrä. Perinteisemmät tiedot, kuten sarjataulukon, edelliset ottelut, kuntopuntarin ja keskinäiset ottelut löydät esimerkiksi Livetulokset-sovelluksesta. Näiden lisäksi on sitten vielä syöttäjän, ulkovuoron ja lyöjän tilastot, jotka merkkaavat paljon enemmän kuin mikään muu. Syöttäjä on baseballissa se kaiken ydin, ja näin myös ratkaisevin tekijä, mitä pelistä löytyy. Syöttäjän möhliessä ottelussa on voitto hyvinkin epätodennäköinen. Emme tässä osiossa käy läpi näitä perinteisempiä tilastoja, vaan keskitymme nimenomaan baseballin omiin tilastoihin, joita pääsee tutkimaan esimerkiksi MLB:n omalta sivustolta. Sieltä löytää yksilöitynä syöttäjän erinäiset tilastot sekä lyöjän omat tilastot selkeällä alustalla.

Syöttäjä

Syöttäjä on kaikista suurin tekijä baseballissa. Kaikki mitä kentällä tapahtuu, on lähtöisin nimenomaan syöttökummulta. Mikäli syöttäjä on kehnompi, niin on todennäköisempää, että sisävuoro pääsee etenemään ja suorittamaan juoksuja. Syöttäjän kyky muutella syöttöjä on yksi tärkeitä piirteitä hyvässä syöttäjässä. Tulee kuitenkin muistaa, että jokaisella syöttäjällä on nämä omat syöttötyylinsä, ja parhaat syöttötapansa.

WHIP – ”Walks plus hits per inning pitched”

Tästä tilastosta saa yleiskuvan syöttäjän tarkkuudesta. Mitä suurempi tämä luku on, niin sitä huonompi tarkkuus syöttäjällä on. Mikäli luku on suuri, niin on odotettavissa osumia ja vapaataipaleita sekä näiden ansiosta myöskin juoksuja.

ERA – ”Earned Run Average”

Tilasto antaa yleiskuvan syöttäjän tasosta. Mitä pienempi luku on, niin sitä vähemmän hän on vastustajille juoksuja suonut. Tilastosta saa erittäin hyvin vihiä ottelun lopputulokseen ja juoksumääriin liittyen. Suomeksi tämä tilasto tarkoittaa, että kuinka monta juoksua vastustajat saavat keskimäärin ottelun aikana kyseisen syöttäjän ollessa syöttökummulla.

Innings Pitched (IP)

Kertoo kuinka monta vuoroparia syöttäjä on oikeasti syöttänyt. Mikäli luku on pieni, niin otanta kaikkiin tilastoihin on todella pieni, ja näin ollen myös epätarkka.

Walks (BB)

Tästä tilastosta selviää kuinka monta vapaataivalta syöttäjä on suonut lyöjille.

StrikeOut (SO)

Tilastosta selviää, kuinka kovalla teholla syöttäjä polttaa lyöjän kotipesään. Syöttäjä on ottelun avaintekijä, ja näin ollen on erittäin tärkeää, että tutkii tilastot kohdevalintoja ennen, jotta saa parhaan näkemyksen mahdollisesta lopputuloksesta.

Lyöjä

Ei lyöjien merkitystä sovi vähätellä, vaikka syöttäjä onkin se kaiken avain. Peliä ei yksin syöttäjän voimin voiteta, vaan lyöjiä tarvitaan myös. Mikäli lyöntiarsenaali on kuraa, ei juoksujakaan aikaiseksi saada. Alla olemme listanneet selityksineen erilaisia lyöjien tilastoja, joita kannattaa seurailla.

OBP – On-Base Percentage

Tilasto otetaan huomioon lyöjän osumat sekä vapaataipaleet. Tilasto kertoo lyöjän tasosta sekä kyvystä osua palloon.

SLG – Slugging Average

Tilastosta selviää lyöjän tehokkuus. Siinä otetaan huomioon lyöntimäärät ja etenemiset alla olevan kaavan mukaisesti. SLG = (Singles + Doubles + Triples + Home runs) / Lyöntikertojen määrä

OPS – OBP+SLG

Tilasto kertoo lyöjän kyvystä päästä pesälle sekä se myös mittaa lyöjän tehokkuutta. Keskitaso OPS- tilastossa majailee 0,700 tuntumassa, kun taas huipussaan sen on jopa 0,900-1,000 paikkeilla.

BA (AVG) – Batting Average

Tilastosta selviää, kuinka usein lyöjä keskimäärin osuu palloon. Olennainen tilasto vedonlyönnin kannalta.

RBI – Runs Batted In

Kertoo lyöjän lyömät juoksut, eli kuinka monta juoksijaa hän on kotiuttanut.

R – Runs Scored

Kertoo kuinka monta juoksua hän on itse kotiuttanut, eli juossut kotipesään asti.

HR – Home Runs

Kunnareiden määrä.

Ulkokenttä

E – Error

Ulkopelivirheiden määrä, eli jos esimerkiksi pesävahti ei saa syöttöä kiinni, ja lyöjä ehtii pesälle tämän vuoksi.

FPCT – Fielding Percentage

Tämä kertoo kuinka tehokasta ulkopelaaminen on kokonaisuudessaan ollut. Tämä ottaa huomioon kaikki ulkopelikerrat. Kannattaa myös ottaa huomioon vaihtopenkin syöttäjän. ”Bullpenissä” eli lämmittelyalueella kun alkaa tapahtua, on syöttäjä vaihtumassa. Tämä on tyypillinen syy, miksi johtava joukkue vielä häviää ottelun. ”reliever” eli vaihtosyöttäjä saattaa muuttaa pelinkulun täysin, ja siksi kannattaa myös vaihtopenkki vilkuilla läpi.

Olosuhteet

Olosuhteisiinkin liittyy erilaisia huomioitavia asioita. Nämä ovat varsinkin juoksumäärissä erittäin olennaisia, mutta esimerkiksi ottelun panos on voittajan kannalta olennainen. Erittelemme hieman erilaisia olosuhdetekijöitä alle.

Sää

Sää vaikuttaa kenttään suuresti. Mikäli on aiemmin satanut, on kenttä raska sekä liukas kulkea, jolloin stealien määrä on pienempi. Sade haittaa myös jossain määrin ulkokentän pelaamista, sillä sade heikentää näköyhteyttä pitkin kenttää. Tuuli on pieni tekijä, mutta kovat tuulenpuuskat saattavat estää jopa palloa lentämästä katsomoon. Tuulet saattavat ohjata jopa varmalta näyttävää kunnaria alaspäin tai laittomaksi pahimmassa skenaariossa.

Pelipaikka

Pelipaikka vaikuttaa suuresti. Tietenkin kotietu on yksi suuri tekijä tässä, mutta kenttien pituudet vaihtelevat jopa kymmenellä metrillä, mikä tekeekin kunnareista jo huomattavasti helpompaa. Eli juoksumääriin olennaisesti vaikuttava tekijä.

Ottelun panos

Mikäli joukkueella ei ole enää panosta peleissä, on myös pelaajien pelimoodi sen näköinen. Kovilla panoksilla pelaava joukkue tekee varmasti parhaansa loppuun saakka, kun taas turmioon tuomittua ei voisi varmaan vähempää kiinnostaa.

Vedonlyöntikohteet

Baseballiin on paljon erilaisia kohteita aina perusvedoista erikoisvetoihin. Näihin perehdymmekin tarkemmin alla olevassa listauksessa.
  • Money line: Ottelun voittaja, mukaan lukien ylimääräiset vuoroparit.
  • Run line (Handicap): Tasoitusveto. Eli pääsääntöisesti tasoitus on -1,5 tai +1,5 juoksua.
  • Game Total: Ottelun juoksumäärien veikkaamista. Vaihtoehtoisesti voi veikata myös joukkueiden juoksumääriä, ja nämä löytyy kohteista nimellä Team Total.
  • Innings winner, Innings Total: Vuoroparin voittaja ja kokonaisjuoksumäärä
  • Go to Extra innings: Nähdäänkö ottelussa ylimääräisiä vuoropareja?
  • Total hits: Paljonko ottelussa tulee kokonaisuudessaan osumia?

Lue myös:

Bingo

Bingo netissä on rahakas tapa rentoutua Useat Suomen markkinoilla toimivat kasinot tarjoavat usein myös bingoa viihdettä etsiville pelaajilleen. Nettibingon taika...

Kierratysvapaat

Kattava lista – ilmaiskierroksia ilman kierrätystä Olemme koonneet teille kattavan listan niistä nettikasinoista, joiden bonukset ovat joko täysin kierrätysvapaita tai...

Rahapelit

Ilmaiset rahapelit netissä Suurin osa nettikasinoista tarjoaa peleistään niin sanottuja demoversioita, joita voi monesti kokeilla jo ennen tilin luontia. Näitä...

Lotto

Ilmainen lottokuponki Kuinka ilmainen lottokuponki oikein toimii? Ja miksi se on ilmainen? Ensinnäkin, ilmaisen lottokupongin lunastaminen ei sido sinua mihinkään....