Valavuori: NHL-veskari Antti Niemen talvisota-maski on mauton

En ymmärrä mistä ja miksi kansakuntamme upea ykköslaji, jääkiekko, on onnistunut kehittämään jatkuvat sotavertaukset. Leijonat esitellään mainoksissa sotahahmoina ja taunotasalakit höpisevät televisiossa suu vaahdossa sota-alueesta urheilun yhteydessä. Mikä teihin on mennyt? Missä te olitte silloin, kun meille muille kerrottiin jo peruskoulussa talvisodasta ja sen karmeudesta? Jäähyllä?

Viimeksi tänään törmäsin NHL-veskari Antti Niemen uuteen maskiin, josta kuva ja juttu tässä linkissä. Upean urheilijan maskiin on ruotsalaistaiteilijan toimesta maalattu mm. ampumassa oleva konekiväärimies. Ja maskia esitellään maalarin sivuilla otsikolla ”The Legendary Heroes of the Finnish Winter War”. Mitä ihmettä jätkät? Kysykää sotaveteraaneilta oliko sodassa jotain legendaarista sankaruutta olemassa. Kysykää vielä kun heitä on.

Urheilulla ja sodalla ei ole mitään tekemistä keskenään, ei mitään. Urheilussa, ei edes jääkiekossa, ole sota-aluetta. Jokaisen sota-alue termiä urheilustudiossa viljelevän juntin mikrofoni tulisi sammuttaa pysyvästi. Peli on peliä. P-e-l-i-ä. Sodassa tappavia luoteja ampuneen konekiväärimiehen maalauttaminen lätkämaskiin on kaikin tavoin todella mautonta. Talvisota ei kuulu urheiluvarusteeseen.

Antti Niemi on varmasti halunnut tällä maskilla kunnioittaa sotaveteraanejamme, kenties jopa jotain läheistä sukulaista. Tarkoitus on erinomainen, toteutus ja viesti aivan järkyttävä.

Oma ukkini oli myös rintamalla, kuten monen tuttavanikin isoisä. Ei meistä yksikään silti kulje työpaikoillamme tai edes vapaa-ajallamme satoja ihmisiä pakon edessä lahdanneella konekivääriampujalla koristellut talvisotapaidat tai -hatut päällä. Kunnioitamme historiaamme ja sotaveteraanejamme monin tavoin ja teoin, emme sotaa.

Saatan olla tämän asian suhteen aivan liian tosikko, kukkahattutäti ja ties mitä, enhän ole koskaan edes sota-alueella ollut. Enkä toivottavasti koskaan sinne joudu.

Veikkaajat.com