Koskettava tarina: Suomen ulkomaalaisvirasto karkotti korisammattilaisen

Kirsi Ikonen löysi veljensä kaksi vuotta sitten Kuubasta tv-ohjelman avustuksella. Koripalloa koko ikänsä ammatikseen pelannut Alexis Lavastida Lee pääsi siskonsa kautta Suomeen pelaamaan, mutta Suomen ulkomaalaisvirasto karkotti hänet äskettäin.

Kirsi Ikonen sai tietää vuonna 1996, että hänellä on myös veljiä Kuubassa. Vihdoin vuonna 2010 Kirsille aukeni mahdollisuus etsiä isänsä ja veljensä MTV3:n Kadonneen jäljillä -ohjelman myötä. Matka onnistui ja Kirsi kohtasi isänsä sekä veljensä ensimmäistä kertaa.

Kirsi halusi tarjota veljelleen mahdollisuuden päästä vierailulle Suomeen ja se järjestyi turistiviisumin avulla. Vierailun aikana Alexisille tarjoutui paikka pelata koripalloa ammatikseen myös Suomessa, lajia jota hän oli koko ikänsä pelannut elääkseen. Alexis Lavastida Lee, 34, on kova pelimies. Kuuban mestaruuden Lavastida voitti viimeksi kaudella 2010, jolloin hänet valittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Alexis ehti pelata koripalloa Suomen ykkösdivisioonassa ToPo Akatemian riveissä 18 ottelua varsin hyvillä tehoilla. Pisteitä syntyi keskimäärin 15,6 ottelua kohden. Pelit Suomessa päätti kuitenkin keskeyttää Suomen ulkomaalaisvirasto, joka antoi karkotusmääräyksen.

Ulkomaalaisvirasto ei myöntänyt viisumia, koska heidän tulkintansa mukaan Alexis ei ole koripalloammattilainen, eikä myöskään ammattivalmentaja. Siitäkään huolimatta, että liikuntatieteiden maisterin tutkinnon omaava Alexis on elättänyt itsensä nuoresta saakka koripalloa pelaamalla.

Alexisin valmentaja Eero Nikkarinen lausui Alexisin ammattilaisuudesta seuraavaa: ”Alexis on täysiverinen ammatilaiskoripalloilija ja osaava koulutettu valmentaja, jonka panokseen ToPo junioreissa molemmilla osa-alueilla ollaan oltu erittäin tyytyväisiä ja pidämme käännytyspäätöstä surullisena esimerkkinä Suomen ulkomaalaispoliitikasta.”

Nikkarinen on melkoisen pätevä arvioimaan tilanteen. Hän toimii päivätyössään käräjäoikeuden tuomarina, oli vuosia Korisliigassa päävalmentajana ja toimi aikoinaan muuan Hanno Möttölän juniorivalmentajana.

Oikeuden päätöksellä Alexis sai 30 päivää aikaa pakata kamansa ja poistua Suomesta. Alexis lensi pois Suomesta viime sunnuntaina.

Kirsi-sisko on tapahtumista luonnollisesti melkoisen järkyttynyt.

”Tuntuu aika uskomattomalta. Alexis sai palkkaa ToPo Akatemiasta, ei mitään suurta, mutta sillä tuli toimeen. Hän asui meidän luona ja kaikki oli siis hyvin. Viime viikonloppu oli perheessämme kovin surullinen”, Kirsi kertoo.

Alla koskettava ote Alexisin siskon miehen, Jukka Ikosen päiväkirjasta.

”Heti muuton jälkeen alkoi elämän rakentaminen täällä. Ensin suunniteltiin viikon verran totuttelua ja kellontasausta. Ensimmäinen aamu oli hauska. Herättyään Alexis näki ikkunasta, että aurinko paistaa. Hän siis varustautui ulosmenoon auringon mukaan. Shortsit ja hihaton T-paita. Huhtikuinen aamuaurinko ei kuitenkaan ollut ihan sama juttu kuin karibian aamuaurinko joten Alexis viihtyi ulkona muutaman sekunnin ja tuli takaisin sisään ihmetellen, että miksei aurinko toimi täällä?

Ei mennyt vuorokauttakaan kun oli aika ensimmäisen lenkin. Sitten alkoikin koripallon harjoittelu ja peruskunnon ylläpito. Ulkoharjoittelu oli outoa kun ei tullut hiki. Ammattilaisella ei ole pyhiä ja esimerkiksi vappuaattona oli ulkotreenin aika. Koska arvelin, että saattaa tulla tilanteita, olin mukana. Kentän laitaan kerääntyikin vappujuhlaansa aloittelevaa joukkiota, jotka minun silmään olivat lähinnä skinejä. Siinä bisseä nautiskellen mulkoilivat korin suuntaan. Kuuntelin ”vitun neekeri” -kommentteja ja mietin, että mitähän on tulossa.. Alexis jatkoi layup ja rebound -harjoitustaan. Se on sellainen harjoitus joka on nopea, näyttävä ja koreja syntyy. Koripallo toisaalla ja örinä toisaalla jatkuivat. Jonkin ajan kuluttua yksi kavereista huusi ”Mee sanoo!” Yksi kavereista lähtikin kävelemään kohti koristelinettä. Seurasin sivummalla perässä. Kun Alexis käänsi katseensa tulijaa kohti nuorukaisen suusta lähti humalaisen raikuva huuto: ”Vittu sä oot tosiaan hyvä.”

Auttoi Alexis myös jääkiekkojunnua. Jääkiekko nimittän kolahti Alexisille TV:stä katsottuna, hallissa oli liian kylmä. Tutustuttuaan siskonpojan Vilin peliin Alexis huomasi yhden pelin katsomalla ongelman. Vilin jalkojen lihaksisto ei ollut riittävä jotta 13 vuotiaan 180-senttinen kroppa saataisiin riittävän nopeasti liikkeelle. Hakusessa oli ne 1-3 ensimmäistä sekuntia joiden aikana ratkaistaan mennäänkö vastustajan kanssa rinnakkain vai peräkkäin. Alexis teki Vilille ohjelman, jolla asia laitettiin Kiekko-Nikkarien kesätreeniin sovittaen kuntoon. Isi on ainakin pannut merkille, että syksystä alkaen ollaan menty pääsääntöisesti peräkkäin ja Vili edellä.

Työpaikka löytyi koripallosta, englanninopettajaksi löytyi proffatason osaaja, jolla äidinkielenä espanja, asunto tietty siskon kotoa vierashuoneeesta ja opiskelupaikka Riihimäen aikuislukiosta. Virkakoneistoa ja yhteiskuntaa vaivattiin sen verran, että henkilötunnus saatiin koska ilman sitä ei voi maksaa veroja. Alexis ei ole pyytänyt, eikä siis saanut lanttiakaan minkäänlaisia tukia saati sitten yhteiskunnan palveluja poislukien se veronmaksussa käyttämänsä henkilötunnus. Alexis ei halunnut ottaa mitään ilmaiseksi, vaan ainoastaan tehdä töitä, maksaa veronsa ja ansaita leipänsä.

Veroa maksava perheensä kanssa asuva maisteri joka opiskelee, tekee leipä- ja nuorisotyötä ei kelpaa tänne. Kuka sitten?”

Veikkaajat.com