Koripalloliitolle täystyrmäys! Tässä on Martin Zenon edustusvapautus, joka osoittaa Nilan Bisonsin pelaajan olleen edustuskelpoinen

Veikkaajat.com sai eilen kohua herättäneen, Koripalloliiton määräyksellä pisteensä menettäneen Nilan Bisonsin pelaajan, Martin Zenon, edustusoikeuspaperin käsiinsä. Päiväyksestä näkee, että Nilan Bisons on saanut pelaajan edustusoikeuden jo 30.9 eli kaksi vuorokautta ennen ensimmäistä virallista ottelua.

Tausta. Suomen Koripalloliitto tuomitsi liiganousija Nilan Bisonsin häviämään voittamansa ottelun Torpan Poikia vastaan. Koripalloliitto vetoaa päätöksessään siihen, että he saivat paperin haltuunsa vasta maanantaina. Ottelu pelattiin Loimaalla sunnuntaina 2.10. klo 17:00.

Ao. kuvasta näkyy selvästi, että seura on saanut pelaajan edustuskelpoisuuspaperin haltuunsa perjantaina 30.9. ja toimittanut sen välittömästi Suomen Koripalloliittoon sekä FIBA:lle. Seuran lukuisista kyselyistä huolimatta liitto ei saanut paperia ajoissa Filippiineiltä, niinpä seura oli pakotettu itse hoitamaan paperin haltuunsa pelaajan avustuksella.

Seuran urheilujohtajana vielä tällöin ollut Aleksi Valavuori sai tiedon epäselvyyksistä perjantaina iltapäivällä ja hoiti paperin FIBA:lle sekä Suomen Koripalloliittoon. Seuran joukkueenjohtaja ja edustusoikeuksia hoitava, Marko Toivola, oli syystäkin ihmeissään. Vaikka seura ei olisi koko paperia Filippiineiltä saanut käsiinsä, olisi Suomen Koripalloliiton tullut hakea FIBA:lta automaattista vapautusta seitsemän vuorokauden varoajan täytyttyä perjantaina 30.9. klo 11:00.

Seuran väitettä Koripalloliiton virheellisestä toiminnasta tukee myös Zenon ex-seura Powerade Tigersin General Managerin maili (kuva), jossa manageri kertoo Nilan Bisonsin yhteydenoton olleen ensimmäinen heille tullut. Suomen Koripalloliitosta tai Filippiinien liitosta ei ollut kukaan ollut missään yhteydessä.

Seura lähetti ensimmäisen vapautuspyynnön jo 23.9. perjantaina klo 11:00. Seura toimi varoaikojen puitteissa, sillä FIBA:n artikla 3-77 vaatii Suomen Koripalloliiton informoimaan FIBA:a välittömästi, mikäli vapautuspyynnöstä on kulunut tasan seitsemän vuorokautta ja tällöin FIBA vapauttaa pelaajan välittömästi. Näin ollen FIBA:n olisi tullut saada pyyntö Suomen Koripalloliitolta perjantaina 30.9. klo 11:00 ja vapautus olisi tapahtunut.

Seuran tulkinnan mukaan joko Suomen Koripalloliitto ei ole ollut tehtävissään ajan tasalla, tai FIBA on toimittanut paperin myöhässä, vastoin omia määräyksiään. Kaiken lisäksi seura on saanut Koripalloliitolta virheellistä tietoa matkan varrella.

FIBA:n toimisto oli vielä auki perjantai-iltana, mutta Suomen Koripalloliitosta ei enää yhteydenottoihin vastattu. Seura ei voi tiedotteensa mukaan vaikuttaa Suomen Koripalloliiton toimiston aukioloaikoihin ja seura on toiminut täysin sääntöjen puitteissa. Jos säännöissä lukee, että varoaika 7vrk, niin sen mukaan tulisi myös mennä. Säännöissä ei ole erikseen mainittu päiviä tai kellonaikoja, jolloin säännöt eivät ole voimassa. Korisliigan ottelu ajoittui sunnuntaille, jolloin Koripalloliiton toimisto oli myös kiinni.

Seuran kotisivujen mukaan sunnuntain ottelussa oli paikalla myös liigapäällikkö, mutta hänen suurin huomio keskittyi ottelurumpalin väärään paikkaan.

– Liitto on kyllä ohjeistanut meitä ottelurumpalimme väärästä paikasta, mutta muuten uudelle liigaseuralle apu ja myötätunto on ollut vähäistä, kertoo joukkueenjohtaja Toivola Nilan Bisonsin kotisivuilla.

Veikkaajat.com