Erikoisuus olympialaisten maratonilla: Guor Marial ei edusta mitään maata

Guor Marial (numero 21) juoksi lokakuussa Twin Cities -maratonilla upean ajan 2,14.32 ja alitti olympiarajan. Lontoon olympialaisiin pääsemisen tuomaa riemua varjosti yksi karvan verran kysymyksiä herättävä ongelma hänellä ei ole maata mitä edustaa.

Kansainvälinen olympiakomitea vaatii, että urheilijat ovat edustamansa maansa täysivaltaisia kansalaisia. Marial on elänyt Yhdysvalloissa jo yli 11 vuotta, mutta hänellä ei ole maan täysivaltaista kansalaisuutta eli hän ei saa edustaa Yhdysvaltoja.

Teknisesti minun olisi pitänyt olla kansalainen jo vuosi sitten kesäkuussa. Tein kaiken mitä piti, tein kansalaistestin, haastattelun, annoin sormenjäljet. Minun piti enää vain mennä toimistoon ja hakea passini. Mutta taustatietojen tarkistus on jostain syystä yhä kesken Marial selvitti.

Etelä-Sudanin kasvatti

Marial syntyi Sudanissa, joka kuuluu nykyiseen Etelä-Sudanin tasavaltaan. Ongelmana on se, että maalla ei ole kansallista olympiakomiteaa. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) vaatii sen, jotta Etelä-Sudanin urheilijat voisivat edustaa maata olympialaisissa.

Ilman edustettavaa maata oleva Marial päättikin anoa KOK:lta lupaa osallistua kisoihin itsenäisenä urheilijana olympialipun alla. Marialin anomus sai laajaa hyväksyntää ja puoltamisia. Myös KOK:n presidentti Jacques Rogge puolsi jyrkästi Marialin osallistumista kisoihin ja lopulta KOK hyväksyi asian.

Eli tiivistettynä Guor Marial ei edusta mitään maata Lontoon kesäolympialaisissa.

Etelä-Sudanin ääntä on kuultu. Etelä-Sudan on viimein saanut paikan maailman valtioiden joukossa. Vaikka en voi kantaa maan lippua olympialaisissa, maa itse on siellä läsnä. Unelmasta on tullut totta. Toivon, että Etelä-Sudan elää!

Lähde: Chicago Tribune

Veikkaajat.com